Nyhetsbevakning

Så fungerar distansutbildning via webbföreläsningar

Så fungerar distansutbildning via webbföreläsningar

Distansutbildning är en flexibel, tillgänglig och anpassningsbar studieväg. Uppläggen varierar däremot kraftigt beroende på om det är via exempelvis högskola eller en studiecirkel. Ett smidigt alternativ är att välja distansutbildning via förinspelade webbföreläsningar. Detta via plattformar som har hundratals utbildningar i föreläsningsform tillgängliga. Så här fungerar det:

 • Bli medlem och välj medlemsnivå
  Det är vanligt att medlemsnivåer finns på olika nivåer. Det kan exempelvis vara att en person kan köpa tillgång till en enda föreläsning – eller få tillgång till samtliga på portalen. En av de större portaler med inspelade föreläsningar tar ca 4000 kr per år för fri tillgång till allt deras material, vilket är ca 400 utbildningar.
 • Välj distansutbildning
  Det vanligaste är att årsabonnemang tecknas. Fördelen är därmed att fri tillgång ges till samtliga de föreläsningar som finns på plattformen. Ofta innebär det även att föreläsningar som läggs till under abonnemangstiden även blir tillgängliga. En del föreläsningar är uppbyggda i flera steg vilket gör att nybörjare och mer erfarna kan gå in på sin nivå.
 • Se när du vill – var du vill – hur ofta du vill
  Den stora fördelen med att gå en distansutbildning via dessa plattformar är tillgängligheten. Så länge det finns tillgång till internet och en dator, mobil eller surfplatta är föreläsningen möjlig att se. De som vill lära sig något nytt kan göra det var som helst, när som helst och dessutom hur ofta som helst.
 • Flexibelt för arbetsplatser
  Vidareutbildning är något som bör finnas på alla arbetsplatser. Men alla anställda har inte samma intressen och behov. Att därmed låta alla gå på samma kurs kan ses som resursslöseri. Det kan vara mer effektivt att erbjuda ett brett utbud av kurser och sedan låta de anställda välja mellan dessa. Därefter kan gruppövningar eller diskussioner föras kring det som lärts ut via dessa föreläsningar. På denna punkt fungerar distansutbildning via förinspelade föreläsningar mycket bra.

Distansutbildning – Som Netflix fast med utbildningar

Upplägget med distansutbildning via digitala föreläsningar kan alltså delvis liknas med Spotify eller Netflix. Utbudet är extremt stort och den som har abonnemang betalar en fast summa för att få tillgång till allt material. Ett material som är tillgängligt dygnet runt, året runt – förutsatt att ett årsabonnemang har tecknats. En tjänst som därmed både vänder sig till privatpersoner som vill förkovra sig inom vissa ämnen samt till företag som vill erbjuda sina anställda flexibilitet och valfrihet gällande utbildningsmöjligheter.