Nyhetsbevakning

En infraröd bastu är svalare än en ångbastu

En infraröd bastu är svalare än en ångbastu

Har är du sugen på att skaffa en alldeles egen bastu och nu är på jakt efter den ultimata modellen? Eller har du kanske hört talas om fenomenet infraröd bastu och de hälsofördelar som en sådan har? Då har du kommit helt rätt – här går vi nämligen igenom allt du behöver veta inför ditt köp!

Vad är en infraröd bastu?

En infraröd bastu använder sig av infraröd värme för att generera värme. Denna värme finns överallt runt omkring oss. Den avges bland annat av brasor och uppvärmda sandstränder. Den allra största källan till infraröd värme är dock solen. Dess infraröda ljus får den att utstråla värme medan det ultravioletta ljuset får den att skina.

Forskare har funnit att infrarött ljus kan vara hälsosamt för oss människor. Detta har att göra med att bastun värmer upp kroppen. Till skillnad från en traditionell bastu värms dock inte luften runt omkring dig upp utan endast din kropp.

I grund och botten fungerar en infraröd bastu så här:

  • Bastun använder infraröd värme för att värma upp din kropp.
  • Värmen penetrerar kroppen och höjer din kroppstemperatur.
  • Den värme som används är lägre än i en vanlig bastu.
  • Kroppen värms upp på ett väldigt effektivt sätt och får dig att svettas.
  • Det finns flera hälsofördelar med att använda en sådan bastu.

Så skiljer den sig åt från en vanlig ångbastu

Vid en första anblick kan en helt vanlig ångbastu och en infraröd bastu se väldigt likartade ut. Och bägge får din kropp att slappna av och må bra. Men det finns dock vissa viktiga skillnader mellan de båda sorternas bastu.

Den viktigaste skillnaden är hur de genererar värme. En vanlig bastu värmer upp luften som i sin tur värmer upp din kropp. Men en infraröd bastu har istället en avancerad infraröd värme som värmer upp din kropp direkt och inte luften runt omkring dig. Detta gör att bastun är svalare än en traditionell sådan, vilket gör att du kan basta under längre stunder.

Så vilket av de båda alternativen ska du välja? Om du vill ha ånga och hög värme bör du välja en traditionell modell. Men om du hellre vill kunna åtnjuta hälsofördelarna utan överdriven hetta bör du istället välja en bastu med infraröd värme.