Nyhetsbevakning

Hur går man igenom en skilsmässa med barn på bästa sätt?

Hur går man igenom en skilsmässa med barn på bästa sätt?

En skilsmässa med barn inblandade är nog något som de allra flesta inte vill gå igenom. Verkligheten är dock en annan då många par varje år genomgår det. Det är faktiskt vanligt att skilsmässor sker just när barnen är små. Det är en fas i livet som innebär stora påfrestningar på relationen och där det finns risk för att förhållandet inte håller.

Skilsmässa med barn – barnets bästa i fokus

Så vad gör man då när man står där med en nalkande skilsmässa med barn i bilden? Det första att prioritera är såklart barnens bästa.

  • Låt barnen vara delaktiga i processen – Har ni kommit överens om att det bästa är att gå skilda vägar så försök att förklara för barnet eller barnen på ett så pedagogiskt sätt som det bara går. Många barn kan lägga skulden på sig själv – förklara att så inte är fallet.
  • Håll huvudet högt – Det kan kännas lockande att tala illa om sin partner inför barnet på grund av ilska, sorg och irritation men ur ett barns perspektiv blir det inte bättre. Sätt inte barnets andra förälder i ett dåligt ljus – det kan göra ont för barn att höra på när någon pratar illa om ens förälder, oavsett vad som har hänt.
  • Ta hjälp! – Har ni svårigheter att komma överens och lösa problemen kan man få hjälp av socialen med samtal. Blir det till exempel ett vårdnadsärende i en skilsmässa med barn inblandade har man rätt att få rättegångskostnaderna strukna, det ska inte kosta något att strida för rätten till sitt barn.

Två lyckliga föräldrar under olika tak är bättre än två olyckliga under samma

För många kan skilsmässa med barn vara en traumatisk händelse där man oroar sig för hur uppbrottet kommer att påverka barnet. Kom ihåg att två lyckliga föräldrar på varsitt håll är även det att sätta barnet bästa i fokus och något som i längden gör gott för barnet – till skillnad från att växa upp med två föräldrar som bråkar och inte visar kärlek och ömhet för varandra.

En separation är för många en svår sak att gå igenom – en skilsmässa med barn är inget undantag. Ta hjälp och stöd längs vägen för att komma ur uppbrottet som starkare och med en magkänsla som säger att du gjorde det bästa för din egen skull såväl som för ditt barns bästa.